Vuosikertomus 2015
Vuosikertomus 2015
Pohjois-Karjalan Sähkö, sähkökauppa
Pohjois-Karjalan Sähkö, sähkökauppa

Halpa sähkö ajoi lauhdetuotannon vaikeuksiin

Sähkön kokonaismyynti pysyi suunnilleen edeltävän vuoden tasolla ollen 1 178 miljoonaa kilowattituntia. Sähkön alentuneista tukkuhinnoista johtuen sähkökaupan liikevaihto laski noin 10 prosenttia 57,7 miljoonaan euroon.

 Sähkön hankinta (%) 

[supsystic-table-diagram id=’11’]

Vuosi 2015 oli edeltäjänsä tavoin keskimääräistä lämpimämpi. Vahvasti tuetun uusiutuvan energian tuotannon jatkuva kasvu ja polttoaineiden hinnan romahtaminen ovat lähes puolittaneet Suomen tukkusähkön hinnan 2010-luvulla ja trendi jatkui myös vuonna 2015. Tuotannon kannalta vuosi oli hyvin haastava. Tukkuhintojen romahdus on ajanut perinteisen markkinaehtoisen voimantuotannon ahdinkoon: lauhdetuotanto on ollut tappiollista jo useita vuosia ja nyt myös energiatehokas vastapainetuotanto alkaa olla vaikeuksissa. Loppuvuonna 2015 PVO lämpövoima päätti ajaa Kristiinankaupungin ja Tahkoluodon hiilivoimalat pitkäaikaiseen seisokkiin eivätkä ne enää ole olleet tämäntalvisessa tuotantokapasiteetissa mukana. PKS:n vesivoimantuotanto oli runsaat 10 % normaalivuotta suurempaa, joskin alentuneet tukkuhinnat pienensivät tämänkin tuotannon tulosta.

Sähkön tuotannon kannalta vuosi oli jälleen kerran haastava. Tappiollista tuotantokapasiteettia on jouduttu koko Suomessa purkamaan kovalla vauhdilla, mikä heikentää markkinoiden ennustettavuutta jatkossa edelleen.

Heikki Rantamäki

Tyydyttävä tulos hankalissa olosuhteissa

PKS:n vähittäishinnat seuraavat varsin nopealla tahdilla tukkuhintojen muutoksia. Alentuneista hinnoista ja tuotannon vaikeuksista huolimatta onnistuimme sopeuttamaan toimintaamme ja riskienhallintaamme siten, että vuoden 2015 tulos oli lähes tavoitteiden mukainen eli 2,1 miljoonaa euroa (milj. €).

  2015 2014
Liikevaihto milj. euroa 57,8 64,0
Liikevoitto milj. euroa 2,6 4,2

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan.