Vuosikertomus 2017
Vuosikertomus 2017
Sähkökauppa
Sähkökauppa

Lämmin vuosi piti sähkön hinnan edullisena

Vuosi 2017 oli taas kerran pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpi, joten Suomen tukkuhintakin pysyi varsin maltillisena ollen noin 33 €/MWh. Loppuvuosi oli Suomessa hyvin sateinen ja Ruotsissa sekä Norjassa pitkän ajan keskiarvon mukainen. Hiilen, öljyn ja päästöoikeuksien hinnat nousivat 30 – 100 % vuoden 2017 jälkimmäisen puoliskon aikana. Vaikka Pohjoismaissa ei hiilellä tai öljyllä sähköä enää paljonkaan tehdä, ne vaikuttavat meidänkin tukkusähkön hintaan Saksaan ja muuhun Keski-Eurooppaan lisääntyneiden yhteyksien myötä. Saksan näennäinen ”Energiewende” eli energiakäännös on itse asiassa lisännyt hiilellä tuotetun sähkön määrää.

Sähköenergian myynti pieneni noin 5 prosentilla jääden runsaaseen 1170 miljoonaan kilowattituntiin. Tärkein syy oli yhden merkittävän sähkönmyyntisopimuksen päättyminen kesken vuotta. Lisäksi edellisvuotta selvästi lämpimämpi talvi verotti myyntiä. Kilpailutilanne vuonna 2017 oli entistäkin kireämpi: sähköä tarjottiin jatkuvasti selvästi alle tukkuhintojen ja viime vuonna tähän epämääräiseen joukkoon liittyi huonomaineisten halpamyyjien lisäksi perinteisiä sähköyhtiöitä.

 

Verovaroilla tuetun päästöttömän energiantuotannon aiheuttama tukkuhintojen romahdus on ajanut markkinaehtoisen voimantuotannon ahdinkoon.

Heikki Rantamäki

Lauhde- ja vastapainetuotannon kannalta vuosi oli edellisten vuosien tapaan hyvin haastava. Verovaroilla tuetun päästöttömän energiantuotannon aiheuttama tukkuhintojen romahdus on ajanut markkinaehtoisen voimantuotannon ahdinkoon. Huolimatta siitä, että suurrevision myötä Puntarikosken voimalaitos seisoi pääosan vuodesta, PKS:n vesivoimantuotanto oli 15 % normaalivuotta suurempaa. Tuulivoimaosuudet olivat kannattavia, toki vain tuulivoimatuen ansiosta.

Olemme vuosikausia panostaneet määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan ja se tuotti tulosta vuonna 2017.

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan.