Vuosikertomus 2018
Vuosikertomus 2018

Tavanomaista kalliimman tukkusähkön vuosi

Keskimääräistä kehnompi vesitilanne ja päästöoikeuksien hintojen kolminkertaistuminen nostivat vuoden 2018 tukkusähkön hintaa reilut 40 prosenttia 46,8 euroon megawattitunnilta. Sähköenergian myynti oli 1106 miljoonaa kilowattituntia, viitisen prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Pääsyy laskuun oli se, että vuosi 2018 oli hieman edellisvuotta lämpimämpi.

Aloitimme kertomusvuoden aikana alalla kokonaan uudentyyppisen yhteistyön: Leppäkosken Energia ryhtyi myymään PKS:n kehittämiä maailman edistyksellisimpiä sähköenergiatuotteita Priimaa ja Priimaplussaa omassa tuoterepertuaarissaan. Tavoitteenamme on laajentaa yhteistyöverkkoa tulevina vuosina. Aloitimme kertomusvuonna myös aurinkosähköjärjestelmien myyntitoiminnan loppuasiakkaille.

 

Kilpailutilanne vuonna 2018 oli edelleen erittäin kireä: sähköä tarjottiin jatkuvasti selvästi alle tukkuhintojen

Kilpailutilanne vuonna 2018 oli edelleen erittäin kireä: sähköä tarjottiin jatkuvasti selvästi alle tukkuhintojen. Osa kyseenalaisilla liiketoiminta- ja myyntikonsepteilla toimivista halpayhtiöistä joutuikin lopettamaan toiminnan tukkuhintojen noustua korkeammalle kuin vuosiin. Myös perinteisten sähköyhtiöiden kategoriaan kuuluvat halpamyyjät joutuivat taipumaan markkinoiden edessä ja tervehdyttämään loppuvuodesta hintatasoaan.

Tukkuhintojen nousun myötä sähkön tuotannon kannattavuus parani edellisvuodesta merkittävästi; jopa lauhdetuotannon tappiot jäivät odotettua pienemmiksi. Liiketoiminnan vuosi oli Seinäjoen voimalaitoksen alaskirjauksesta huolimatta hyvä: liikevoitto parani edellisvuodesta 13 prosenttia – kiitos vuosikausia kestäneen pitkäjänteisen panostuksen kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan.

 

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan.