Vuosikertomus 2019
Vuosikertomus 2019

Normaalia huonompi vesivuosi nosti sähkön hintaa

Keskimääräistä huonompi vesitilanne piti Suomen sähkön hinnan korkealla, 44 eurossa megawattitunnilta. Erityisesti heinä-lokakuussa Suomen aluehinta poikkesi rajusti systeemihinnasta ylöspäin. Syynä tähän oli vesi- ja tuulivoiman vähäisyys. Olkiluodon uutta ydinvoimalaa kaivattaisiin pitämään Suomi muiden Pohjoismaiden hintatasolla, mutta jo ennestään epäuskottavat ilmoitukset Olkiluoto 3:n viivästyksistä menettivät uskottavuutensa lopullisesti. Markkinoille on vuosien saatossa syötetty jo kymmenittäin paikkansa pitämättömiä ilmoituksia laitoksen aikataulusta, ja markkinat reagoivat jokaiseen ilmoitukseen.

Aurinoenergian suosion kasvu ei sen sijaan pettänyt myöskään vuonna 2019. Asiakkaidemme halu tuottaa osa käyttämästään sähköstä itse säilyi vahvana, ja verkkoon liitettyjen tuotantolaitteistojen määrä kasvoi 67 prosenttia. PKS on mukana aurinkosähkömarkkinassa yhteistyökumppaninsa LEM-KEM Oy:n järjestelmillä.

Sähköenergian myynti oli 1083 miljoonaa kilowattituntia, suunnilleen sama kuin edellisvuonna. Kertomusvuoden aikana Lännen Omavoima ryhtyi Leppäkosken Energian ohella myymään PKS:n kehittämiä maailman edistyksellisimpiä sähköenergiatuotteita Priimaa ja Priimaplussaa omassa tuoterepertuaarissaan. Yhdessä kehitämme mainittuja tuotteita entistä paremmiksi. Tavoitteenamme on laajentaa yhteistyöverkkoa tulevina vuosina.

Tavoitteenamme on laajentaa yhteistyöverkkoa tulevina vuosina

Heikki Rantamäki

Kilpailutilanne vuonna 2019 oli perinteiseen tapaan erittäin kireä: sähköä tarjottiin jatkuvasti selvästi alle tukkuhintojen. Normaalia vähäisemmästä vesivoiman tuotannosta huolimatta liiketoiminnan vuosi oli hyvä, kiitos vuosikausia kestäneen pitkäjänteisen panostuksen kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan.

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan.