Vuosikertomus 2020
Vuosikertomus 2020

Pohjois-Karjalan Sähkön vuosikertomus 2020

Vastuullisuus tuo lisäarvoa liiketoimintaan

PKS:n oma sähköntuotanto vuonna 2020 oli normaalivuoden tuotantoa suurempi ja kattoi lähes 30 prosenttia yhtiön toimialueella käytetystä sähköstä. Omalla toimialueella sijaitsevalla vesivoimatuotannolla on merkittävä taloudellinen vaikutus yhtiölle, sähkönkäyttäjille ja koko maakunnalle.

PKS-konsernissa vastuullisuusajattelu on luonnollinen osa liiketoimintaa. Se ohjaa valintojamme ja tekojamme. Huomioimme vesivoimaloidemme kunnostamisessa, käytössä ja ylläpidossa kustannustehokkuuden ja turvallisuuden lisäksi ympäristöarvot.

Jorma Korhonen, toimitusjohtaja, energianeuvos

Lue toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtaja Jorma Korhonen

Avainluvut

 

Liikevaihto (milj. euroa) 121,6
Liikevoitto (milj. euroa) 7,6
Tilikauden voitto (milj. euroa) 6,2
Investoinnit (milj. euroa) 41,3

Henkilöstö henkilöstöryhmittäin

Vakituisen henkilöstön määrä

75 vuotta Pohjois-Karjalan sähköä

”Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n syntysanat lausuttiin 75 vuotta sitten, kun maakuntaan haluttiin oma sähköyhtiö tuomaan sähkön tarjoamat mahdollisuudet kaikkien ulottuville. Sotien jälkeen oli pulaa kaikesta, paitsi uskosta parempaan huomiseen. Kun viimeiseenkin taloon oli kytketty sähköt 1990-luvulla, siirtyi katse toimitusvarmuuden parantamiseen – sähköstä oli tullut erottamaton osa ihmisten arkea.

Nyt olemme siirtyneet vastuullisen sähkön käytön aikakauteen, jossa asiakkaiden valinnat nousevat ratkaisevaan rooliin. Tehtävämme on silti pysynyt samana. Haluamme olla yhdessä asiakkaidemme kanssa vaikuttamassa siihen, että myös tulevien sukupolvien on hyvä elää maakunnassamme. Muutos alkaa aina yhdestä, vaikutus syntyy meistä kaikista.”

PKS 75-juhlavuoden vietto toteutui aivan eri tavoin, kuin suunnittelimme. Mittava maakunnallinen juhlakiertue ja muut yleisö- ja henkilöstötapahtumat jouduttiin koronapandemian takia perumaan ja paikallisten ihmisten tapaaminen vaihtui viestinnäksi eri kanavissa. Huhtikuussa julkaistiin historioitsija Pekka Kauppisen kirjoittama Pohjois-Karjalan Sähkön historiakirja ”Takamatkalta Eturiviin”. Lisäksi hän kirjoitti asiakaslehti Kympin lukijoille artikkelisarjan yhtiön historian eri aikakausilta.

Julkaisimme juhlavuoden innoittamana toukokuussa brändivideon, joka kertoo maakunnallisen sähköyhtiön roolista ihmisten arjessa, täkäläisistä elämänarvoista ja hyvän tulevaisuuden uskosta.

Saimaan järvilohen lisääntymis- ja poikastuotantoalueen valmistumista juhlistettiin lokakuussa virtuaaliavajaisilla. Laurinvirta on äärimmäisen uhanalaisen järvilohen alkuperäistä lisääntymisaluetta ja hankkeen tavoitteena on palauttaa järvilohen luonnollinen elinkierto Pielisjoen ja Saimaan välillä. Avajaisten yhteydessä julkistimme Järvilohen tarina -nimisen pienoisdokumentin.

Kuvassa Mauri Lehmosta, syntynyt 1945 ja Lahja Liperistä, syntynyt 2020.