Vuosikertomus 2020
Vuosikertomus 2020

Ennennäkemätön markkinatilanne toi haasteita

Äärimmäisen haastavasta vuodesta huolimatta sähkön myynti teki hyvän tuloksen. Sen sijaan tuotanto kärsi matalista markkinahinnoista.

Vuodesta 2020 tuli monella tapaa ainutlaatuinen. Tunnetuin häiriötekijä oli tietysti koronavirus, joka sotki maailmankirjat täysin. Se hidasti maailmantaloutta ja kun samaan aikaan koettiin Pohjoismaissa ennätyksellisen lauha ja sateinen talvi, käyttäytyi pohjoismainen tukkusähkö tavalla, jota ei ole nähty koskaan aikaisemmin. Nord Poolin systeemihinnan keskiarvo oli 10,9 euroa megawattitunnilta, vain kolmasosa koko 2000-luvun keskiarvosta. Suomen ja systeemihinnan välinen aluehintaero oli 17,1 euroa, peräti viisinkertainen 2000-luvun keskiarvoon verrattuna.

Ensimmäistä kertaa pelkkä aluehintaero oli korkeampi kuin systeemihinta – ja vieläpä reilusti. Se niistä ”yhteisistä” pohjoismaisista tukkumarkkinoista.

Edellä kuvattu markkinatilanne synnytti luonnollisesti suuria haasteita riskienhallinnalle. Lauhan talven ja virustilanteen vuoksi sähkön myyntimäärät jäivät reilusti odotettua pienemmäksi. Kiitos PKS:n markkinaehtoisten sähköenergiatuotteiden, loppuasiakasmyynnin kannattavuus pysyi aikaisempien vuosien hyvällä tasolla. Sähkön tuotanto sen sijaan kärsi alhaisista markkinahinnoista. Vielä jäljellä oleva vähäinen lauhdetuotanto tuotti massiiviset tappiot joka ikinen kuukausi joulukuuta lukuun ottamatta. Myös muu tuotanto kärsi alhaisesta tukkuhinnasta, eivätkä vääriin markkinaolettamuksiin perustuneet suojauksemme tehneet tilanteesta yhtään helpompaa. Säädimme riskiohjeistusta kesken vuotta ja syyskuusta alkaen palasimme takaisin oikeille raiteille. Koko liiketoiminnan (sähkön myynti ja tuotanto) tulos jäi kuitenkin poikkeuksellisen huonoksi.

Uudistimme yhteistyökumppaneidemme kanssa Priima Live -palvelun asiakkailta saadun palautteen pohjalta. Koronan takia moni hanke, kuten Priima-kumppanuusverkoston laajentaminen, jäi sen sijaan odottamaan tapaamisten kannalta parempia aikoja. Tänä keväänä 2021 eläkkeelle jäävien riskienhallintapäällikön ja liiketoimintajohtajan seuraajat valittiin jo hyvissä ajoin viime vuonna, jotta tehtävien vaihto ja kulttuurin siirto sujuvat mahdollisimman mutkattomasti.

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan.