Vuosikertomus 2021
Vuosikertomus 2021

Sähkömarkkinahistorian korkeimmat hinnat haastoivat markkinatoimijoita

 

Vuosi 2021 oli varsin mielenkiintoinen sähkömarkkinoilla. Pandemian sävyttämän vuoden jälkeen usko tulevaisuuteen voitti, talous piristyi ja sähkönkulutus kääntyi kasvuun. Samoin kääntyivät myös sähkömarkkinoiden hinnat. Se toi lisää paineita kotimaisen energiantuotannon puolelle ja Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käynnistymistä odotettiin hartaasti – tuloksetta.

Sähkömarkkinoilla ensimmäinen puolivuotisjakso eteni tutuilla hintatasoilla, mutta kesän alussa alkanut kuiva ja sateeton jakso jatkui kaikkialla pohjoismaissa loppuvuoteen saakka aiheuttaen niukkuutta vesivoimantuotannossa. Samaan aikaan sähkön tuotannossa käytettävien polttoaineiden hinnat nousivat voimakkaasti ja päästöoikeuksissa saavutettiin jatkuvasti uusia hintaennätyksiä. Pitkään kehitteillä olleet siirtoyhteydet etenivät, kun maailman pisin merikaapeli yhdisti pohjoismaiset sähkömarkkinat Etelä-Norjan kautta Britannian markkinoille.

Markkinahinnat uskomattomissa lukemissa

Nämä kaikki edellä mainitut tekijät yhdessä nostivat Nord Poolin systeemihinnan ennätyslukemiin 62,31 €/MWh ja Suomen aluehinnan 72,34 €/MWh. Mutta se oli vasta alkua, sillä joulukuun systeemihinta nousi ennennäkemättömän korkealle 147,18 €/MWh ja Suomen aluehinta kipusi tästä vieläkin korkeammalle, jopa 193,38 €/MWh. Se oli uskomattomat 206 prosenttia korkeampi kuin aikaisempi korkein kuukauden keskihinta (helmikuu 2010, 93,70 €/MWh).

Asiakkaat vaihtoivat sopimuksiaan

Markkinahintojen kehitys vuoden viimeisen neljänneksen aikana tuotti haasteita riskienhallinnalle, loppuasiakastuotteiden hinnoittelulle ja asiakasviestinnälle. Asiakaspalvelu ruuhkautui pahoin sähkönhinnasta huolestuneiden asiakkaiden yhteydenotoista ja sopimusvaihdoista. Pörssisähkön jyrkän hinnannousun takia neljännesvuosittain hinnoiteltavien Oiva-tuotteiden kysyntä kasvoi ennakoimattoman suureksi. Jouduimme tämän takia lopettamaan tilapäisesti Oiva-tuotteiden myynnin uusille asiakkaille.

Markkinaehtoisten sähköenergiatuotteidemme ansiosta, pystyimme kuitenkin myös haastavassa tilanteessa tekemään kannattavaa loppuasiakasmyyntiä, vaikka loppuvuoden hintojen täysin ennakoimaton ja ennenkokematon hintataso söi tulosta.

Sähkönmyyjien kilpailutilanne säilyi koko vuoden erittäin tiukkana, mutta joulukuun hintojen nousun myötä useat sähkönmyyjät joutuivat ahdinkoon ja lopettivat mm. määräaikaisten sopimusten myynnin ja alalla koettiin myös ennennäkemätön konkurssi.

Merkittävä tuulivoimaosuus Suomen suurimpaan tuulipuistoon

Lauhde- ja vastapainetuotannon kannalta vuosi oli edellisten vuosien tapaan haastava, mutta loppuvuoden hintojen nousu paransi tuotannon kannattavuutta. PKS:n vesivoimaa tuotettiin revisioiden ja kuivemman sään vuoksi noin 13 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Tuulivoiman osalta teimme tärkeän päätöksen osallistua merkittävällä osuudella Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentamiseen Lestijärvelle, jossa sähköntuotanto alkaa vuoden 2024 lopulla.

Aurinkosähköjärjestelmien myynti kasvaa vahvasti

Aurinkosähköjärjestelmät kiinnostavat yhä enemmän kotitalouksia ja yrityksiä. Aurinkopaneelien hintojen halpeneminen, tehojen nousu ja energiakulujen kasvu järkevöittävät myös takaisinmaksuaikaa. Järjestelmien myynti lisääntyi jopa 90 prosenttia edellisvuodesta.

Sähkökaupan henkilöstö ja tilat uudistuivat

Vuosi toi muutoksen tuulia tullessaan, kun Sähkökaupan liiketoimintajohtaja ja riskienhallintapäällikkö jäivät eläkkeelle ja uudet henkilöt täyttivät heidän saappaansa. Uutta oli myös markkinoinnin ja viestinnän liittäminen Sähkökauppaan ja myyntipäällikön pestaaminen. Sähkökaupan väki muutti remontoituihin viihtyisiin tiloihin PKS:n toimitalon katutasoon.

Asiakastapahtumat onnistuivat tauon jälkeen

Tapasimme asiakkaita ensimmäistä kertaa pandemia aikana Joensuussa järjestetyillä Kotona 2021 -messuilla lokakuun alussa. Asiakkaita vieraili terveysturvallisella osastollamme kiitettävä määrä viikonlopun kestävässä ilmaistapahtumassa. Yritysmyynnin edustajat kävivät tapaamassa tärkeää kohderyhmäänsä marraskuussa Isännöintipäivillä Turussa. Tuotimme lisäksi asiakkaillemme iloa mahdollistamalla Talven Taikaa -valoteoksen Joensuun torille 21.11.21- 6.1.22 välisenä aikana.

Uusi asiakastietojärjestelmä otettiin käyttöön

Vuoden 2021 alussa otimme käyttöön uuden asiakastietojärjestelmän, joka hankittiin Hansen Technologiesilta. Järjestelmähankinnalla varauduttiin maaliskuussa 2022 koko toimialan tiedonvaihdon uudistavan datahubin käyttöönottoon.

 

Tomi Turunen
liiketoimintajohtaja
PKS Sähkökauppa

Sähkökauppa-liiketoiminta kehittää ja myy sähköenergian käyttöön liittyviä nykyaikaisia palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat hallita paremmin omia energiakustannuksiaan. Pyrkimyksenämme on tehdä vastuullisesta sähkönkäytöstä asiakkaalle helppoa ja vastustamatonta.